Nie jest łatwo jednoznacznie wskazać, że dany produkt to dobra kawa, a z kolei inna nie. Gatunek, zastosowani, a dopiero później smak, to najczęściej nasze jedynie kryteria podczas dokonywania wyboru. Okazuje się, że zdecydowanie najważniejsza będzie tutaj jakość. Co zatem powinniśmy zrobić, aby nasza ocena była słuszna i obiektywna? Czy po przeczytanie etykietki i po kilku innych krokach, będziemy już wiedzieć jaki produkt będzie najlepsza kawą dla naszego biura lub domu?

Od czego zacząć? Od etykietki!

Wchodzimy do sklepu i poszukujemy tylko dobre kawy. Po zaparzeniu nie smakują one najlepiej – dlaczego? Często bywa tak, że termin ważności nie jest zbyt trafioną informacja, jeżeli chodzi o kawę. To co powinno nas szczególnie interesować, to przede wszystkim data wypalenia. W wielu przypadkach, na opakowaniu kawy zauważymy ponad dwuletni termin przydatności, a wiadomo przecież, że już po trzech miesiącach od wypalenia, nawet te najlepsze kawy mogą utracić swoje walory smakowe.

Co działo się z ziarnami na każdym etapie?

Jeżeli decydujemy się na zakup kawy wysokiej jakości, która umówmy się – nie może być zbyt tania, powinniśmy oczekiwać od producenta szczegółowych informacji, które dotyczą produktu. Istotne będą dane dotyczące gatunku, ale też kraju i dokładnego regionu pochodzenia. Nie da się ukryć, że istotny będzie także profil smakowy, sposoby obróbki i metody upraw. W sytuacji wyboru kawy do biura, warto wziąć to pod uwagę.

Patrzymy na ziarna – oceniamy jakość!

Nie wiele osób zdaje sobie sprawę, że wystarczy wziąć w dłonie ziarna, a będziemy w stanie ocenić, czy dana kawa jest wysokiej jakości. Ich regularny kształt i odpowiedni stopień oraz równomierne wypalenie to coś, czego powinniśmy pożądać. Czarny kolor ziaren powinien budzić nasze wątpliwości. Niektórzy producenci próbują w taki sposób ukrywać defekty. Kupując kawę do firmy, najlepiej nie zwracać w ogóle uwagi na takie produkty.

Zapach kawy, nie może być elementem, który zostanie przez nas pominięty, gdyż to również świadczy o jakości. Wysokojakościowa kawa będzie bardzo aromatyczna i z tym nie można dyskutować. Jeśli po otworzeniu opakowania nie urzeka nas mocny aromat kawy, nie mamy do czynienia z produktem godnym naszej uwagi.

Kiedy już kupimy kawę…

Jakość kawy to bardzo szerokie pojęcie, na które składa się masa elementów, jednak wynikiem zawsze musi być smak oraz aromat. Smak kawy powinien stopniowo rozwijać się w naszych ustach, jednocześnie pozostawiając w nich znany nam posmak.

Unikajmy kaw, których smak jest ledwo wyczuwalny, lub skrajnie mocny i cierpki. Co więcej, powinien być zachowany odpowiedni balans pomiędzy całą paletą smaków. Jest to wyczuwalne głównie przez koneserów kawy, natomiast każdy z nas powinien wyczuć to, co w kawie jest pożądane.