W KOLORZE PURPURY – UCIECZKA Z WIĘZIENIA

Wiele osób, z którymi rozmawiam o codziennych posiłkach, ubolewa, że praca i codzienne obowiązki pochłaniają tyle energii i czasu, że po prostu nie mają siły myśleć o tym, co przygotować do jedzenia. Mają pustkę w głowie, a niektórzy nawet ataki paniki. Większość przyznaje, że często w związku z tym ląduje w więzieniu kanapek. Doskonale to […]

TOPINAMBUR – Dar Indian dla Europy

W opowieściach o tej jadalnej bulwie usłyszymy, że jadano ją w Polsce od zawsze i że to ziemniak ją wyparł, kiedy w końcu dotarł z Ameryki do Europy w XVI wieku. Ale relacje Francuzów wskazują na Indian z Plemienia Tupinambá, których przywieziono do Europy, aby władcom finansującym wyprawy morskie zaprezentować jak wyglądają ludzie zamieszkujący kolonizowany […]

SŁOŃCE W POMIDORACH

Lato właśnie się zaczyna przynosząc nam w prezencie warzywa, które teraz są najsmaczniejsze. Ogrzewając się w słońcu wytworzyły zbawienne dla nas substancje. Pomidor jest w tej kwestii niemal ideałem. Zawiera bowiem m.in. dwa związki organiczne: LIKOPEN i KWERCETYNĘ. Likopen, odpowiedzialny za czerwoną lub żółtą barwę pomidora, działa ochronnie w chorobach sercowo-naczyniowych, bo poza efektem antyoksydacyjnym wpływa […]

ZIELONA DRUŻYNA

Nad zaletami zielonych warzyw i liści można się rozwodzić bez końca. Zieleń – ich intensywna barwa, efekt fotosyntezy i wytworzonego chlorofilu, który w budowie przypomina hemoglobinę – jest dla roślin tym, czym czerwień krwi dla nas. Przenosi tlen i substancje odżywcze. Dla człowieka i zwierząt zieleń w pożywieniu oznacza także bogactwo minerałów, witamin i związków, […]

Domowe lody ananasowe

Kupiłam pięknego dojrzałego ananasa – tak pięknie się uśmiechał ze sklepowej półki. Najpierw kupiłam, a potem zaczęłam się zastanawiać co z niego zrobić…? Mamy lato, upał za oknem, padło więc na lody. Całe szczęście misa od maszynki do lodów w zamrażarce, można działać i kręcić. Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia Składniki: 5 dużych […]

Tarta cytrynowa na migdałowym spodzie

Tarta cytrynowa, którą Wam tutaj prezentuję to prawdziwe mistrzostwo świata! Podbiła serca całej mojej rodziny i zniknęła w oka mgnieniu. Mam już w głowie pomysły na różne jej wariacje. Na pewno je także poznacie. Teraz czytajcie uważnie, zapisujcie składniki, pędźcie do sklepu na zakupy i pieczcie ze mną tę cudowną tartę cytrynową. Składniki (na tartę […]

Koktail ze szpinakiem i nasionkami chia

Oto kolejne letnie śniadanie, czyli koktail ze szpinakiem i nasionkami chia. Przepis ten dołącza do kolekcji zdrowych koktaili, ich przygotowanie to dosłownie chwilka, a porannych leniuszków pocieszam, że koktail można przygotować wieczorem i zamknąć w słoiczku. Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: 300 g jogurtu naturalnego 2 garści szpinaku ½ banana 3 łyżeczki nasion chia kilka […]

Sałatka z kaczką, warzywami i orzechami

Odkryłam ostatnio wspaniałą glassę sojową. To sos sojowy z dodatkiem octu balsamicznego z Modeny. Takiego połączenia jeszcze wcześniej nie widziałam. Glassa ma kremowy sos i super smak. Cała sałatka z kaczką to po prostu petarda! Musicie tego spróbować kochani. Składniki (na 4 porcje): 4 szt piersi kaczki 1 opakowanie roszponki Fit&Easy 200 g żółtej fasolki […]

Małże hiszpańskie gotowane w mleku kokosowym z orientalnymi dodatkami

Uwielbiam wszystkie rodzaje małży. Chyba pod każdą postacią. Gotowane z winem czy z pomidorami, z makaronem, albo zapiekane. Małże hiszpańskie przygotowałam w bardzo prosty sposób. Nie da się zepsuć tego dania. Zapewniam, że każdy świetnie sobie z nim poradzi. Małże możecie kupić żywe i wtedy trzeba je dobrze oczyścić. Czasem kupuję również oczyszczone i gotowane. […]

Roladki z francuskiego ciasta z łososiem

Szybka przekąska na karnawał, która może być podana na zimno lub na ciepło. Będzie ideálna jako uzupełnienie szwedzkiego stołu. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt widać na zdjęciach również miły dla oka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g wędzonego łososia 1 opakowanie serka śmietankowego koperek pieprz 1 jajko Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki, pozwalamy […]

Karp zapiekany w białym winie

Zapraszam na moją wersję wigilijnego karpia – karp zapiekany w białym winie. Oczywiście lubię tę rybę podaną tradycyjnie –  smażoną, ale ta wersja jest wyjątkowo dobra. I wdzięczniejsza w wykonaniu. Wkładasz ją do piekarnika i „sama się robi”. Karp zapiekany w białym winie wart jest spróbowania i nie zdziwię się, gdy na stałe zagości na […]

Dwukolorowa przekąska z faszerowanej cukinii

Warzywem tym, występującym w różnych odmianach i kolorach, można urozmaicać zarówno letnie, jak i jesienne stoły. Cukinia świetnie nadaje się i na lekkie przekąski, i na syte dania. Ten przepis to propozycja do wykorzystania w obu przypadkach.­ Składniki: 2 cukinie zielone 2 cukinie żółte 30 dag mięsa mielonego (może być drobiowe lub wieprzowe, np. łopatka) […]

Zupa cukiniowo-marchwiowa

Okres jesienno-zimowy to idealny czas na zupę krem. Najbardziej znana i popularna w ostatnich latach to gęsta zupa z dyni. Ja i moja rodzina bardzo lubimy też pożywną zupę z cukinii z marchewkami. Jest lekko słodka dzięki marchwi, ale zachowuje zielony, przepiękny kolor cukinii. Składniki: bulion rosołowy (w kostce lub własnej roboty) 4-5 niedużych cukinii 3 nieduże marchewki […]

Pasta z bakłażana Mutabal

Na listopad proponuję pastę z bakłażana – przepis kuchni arabskiej. Uwielbiam bakłażana pod każdą postacią, więc i ta aksamitna pasta z dodatkiem czosnku będzie mniemam bardzo mile widziana na waszych stołach.Doskonała gdzy podamy ją schłodzoną. Mutabal doskonale komponuje się z chlebkami manakeesh z zaatarem. Czas przygotowania 60 min Składniki: 700g bakłażanów sok z jednej cytryny 2 łyżki oliwy 3 ząbki […]

Pieczona dynia z sosem grzybowo-serowym

Sezon dyniowy w pełni, pora więc wykorzystać po raz kolejny tę wdzięczną i smaczną roślinę. Tym razem postanowiłam przygotować dynię w duecie z innym typowo jesiennym produktem, czyli z grzybami. Składniki na 4 porcje, czas przygotowania 90 minut 2 średnie dynie Futsu black 340 g świeżych grzybów (mogą być podgrzybki) 2 cebule 250 g mascarpone 3 łyżki […]

Ciasteczka brownie z truskawkami

Uwielbiam łączyć truskawki z czekoladą. Proponuję więc brownie w nieco innej, nietradycyjnej formie. Ciasteczka są kolorowe, apetycznie wyglądają, a smakują… bosko! Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) 200 g masła 100 g mąki pszennej 2 szklanki cukru 6 jaj kubeczek śmietany 30 proc. 1/2 szklanki cukru pudru truskawki Wykonanie: Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w […]