Kalerrose – brukselka czy jarmuż?

Kalerosse™ to nowe warzywo, które jest połączeniem brukselki i jarmużu. Polubisz je z pewnością, jeśli przepadasz za brukselką oraz jarmużem, tak jak ja. Staniesz się jego fanem także, jeśli nie lubisz tych warzyw, bo po połączeniu ich powstał nowy i wyjątkowy smak. Wyczujemy słodkość oraz orzechową nutę. Kalerosse™ przepięknie się prezentuje. Ma śliczne fioletowo – zielone listki i jest istną bombą witaminową. W zaledwie 100 g Kalerosse znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 (która pomaga magazynować energię z pożywienia) oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce. W każdym wariancie.

Chciałabym pokazać Wam, że wyjątkowe warzywo kalerosse ma wiele zastosowań w potrawach i smakuje pysznie także na surowo. Smak dania to przede wszystkim jakość składników i na to stawiam tym razem. Zapraszam Was na bardzo prosty w wykonaniu, ale pyszny i zdrowy przepis. Kalerosse pieczone z serem feta, miękkim serkiem kozim, orzechami pecan i nasionami chia. Po krótkim pieczeniu warzywo pozostaje al dente, co sprawia, że jest chrupkie i nie traci cennych właściwości. Potrawę tę możecie zjeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryby czy jakiegoś mięsa. Smakuje w każdym wariancie. To niezaprzeczalnie bardzo zdrowa propozycja. Na pewno obowiązkowa dla osób dbających o zdrowie i wygląd. Zbawienna, jeśli chcecie zrzucić parę zbędnych poświątecznych kilogramów. Tę sałatkę możecie przygotować sobie na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Możecie przygotować ją też dzień wcześniej i w pudełku zabrać do pracy.

Kalerosse pieczone z serem feta, serkiem kozim i orzechami pecan

SKŁADNIKI

1 opakowanie (150 g) Kalerosse™

150 g miękkiego serka koziego

100 g twardego sera feta

150 g orzechów pecan

1,5 dużej łyżki nasion chia

oliwa z oliwek do skropienia (możesz użyć oliwy z oliwek z truflami, jeśli masz)

1 łyżka soku z cytryny

dobra sól (nie za dużo, bo feta jest słona)

świeżo zmielony czarny pieprz

duże naczynie żaroodporne – porcja dla około 6 – 8 osób

Przyrządzenie:

Kalerosse™ umyj zimną wodą i osusz. Odetnij twarde końcówki. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Pokrusz także ser feta i najlepiej małą łyżeczką rozłóż porcje miękkiego serka koziego. Całość posyp lekko pokruszonymi w rękach orzechami pecan, nasionami chia, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrop sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Nastaw piekarnik na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół. Wstaw Kalerosse™ na środkową półkę piekarnika i piecz przez około 20 minut. Sery, Kalerosse™ i orzechy delikatnie się zarumienią. Nie piecz za długo, aby nie spalić listków warzywa.

Podawaj gorące.

Smacznego

Anna Kosterna Kaczmarek

prowadzi blog http://www.czosnekwpomidorach.pl

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *